Home Visie Werkwijze Amaranthtuinen Contact
 
Tuin 5

Beweeg de cursor naar een kleine foto om deze in het groot te bekijken.

Situatie
Vrijstaand huis met rieten kap aan de rand van een natuurgebied.

Wensen
Een tuin die past bij het huis en de omgeving.
Een grote natuurlijke vijver.
Meerdere zitplekken in de tuin.
Voor de kinderen een trampoline en een kweektuintje.

Ontwerp 
Vanaf het hek loopt al slingerend een pad naar achter. Eerst langs een verhoogd plantvak met klimop en de twee oude eiken. Een voetpad loopt langs de andere kant van deze beplanting. Na 10 à 12 meter is er aan de rechterkant ruimte voor twee auto’s.
Voor de kleine ramen van de keuken ligt een ‘rosarium’: tussen haagjes van lavendel groeien en bloeien diverse rozen in verschillende kleuren. De schuine lijnen zijn afgeleid van de schuinte in de raampartijen.
 
Tegenover de voordeur is de taxushaag uitgebeid tot een nisje voor een fraai kunstwerk. Twee kleine bomen markeren de entreepartij nog eens extra, evenals twee grote Skimmia’s die aan weerszijden van de stoep bij de voordeur staan.
 
Achter het houthok langs kom je in de achtertuin. Hier liggen een trampoline en een kweektuintje voor de kinderen. Strak geknipte haagblokken ontnemen vanuit het huis het directe zicht hierop, maar sluiten het niet af. Een border vóór de haagblokken langs wordt begrensd door een gebogen lijn, die afgeleid is van de gebogen lijnen van de rieten kap. Op de grond is deze lijn geprojecteerd in een grindbaan die op veel plekken rond het huis loopt en nodig is voor de opvang en de afvoer van het regenwater.
 
Op de kopse kant van het huis ligt in het gras een cirkel met vaste planten en rozen. Langs de grens ligt in een golfbeweging op de achtergrond een heesterrand met daarvoor een gezellig bloeiende beplanting.
 
Aan de voorzijde is een natuurlijke vijver aangelegd met eromheen een wandelpad van boomschors. Halverwege is het pad van vlondermateriaal gemaakt, en loop je even boven het water. Het pad loopt afwisselend dicht langs het water en er iets vanaf – je kunt het water niet altijd zien - wat het tot een afwisselende wandeling maakt. Vanuit de eetkamer kijk je over een breed gedeelte van het water, vanuit de woonkamer over een smal deel, onder bomen door. Vanaf de vlonders op de kopse kant kijk je over de lengterichting van de vijver en heb je overzicht over de zijtuin met de cirkel met vaste planten en rozen.

 
Aanleg 
De tuin is aangelegd door een hoveniersbedrijf.