Home Visie Werkwijze Amaranthtuinen Contact
 
Tuin 4

Beweeg de cursor naar een kleine foto om deze in het groot te bekijken.

Situatie
Vrijstaande woning, wit geschilderd met rieten kap. Gelegen langs drukke verkeersweg.
In verhouding is de voortuin erg groot en blijft er naast en achter het huis weinig ruimte over voor ‘zitten in de tuin’. De voortuin ligt ‘open en bloot’ aan de weg.

 
Wensen
Privacy, ook in de voortuin.
Extra parkeerplaats op eigen terrein.
Oprit meer bij de tuin betrekken: moet representatief zijn met het oog op de kantoorruimte achterin.
Gezellige achtertuin met groot terras, geen gras. 

 
Ontwerp
Links op het perceel is ruimte voor twee auto’s gemaakt. Op deze manier neem je voor de auto’s de minste ruimte in beslag. Tegen de zijgrens aan loopt een pad van 2,50 m recht naar achter, zodat er altijd nog een auto tot bij de garage kan komen.
 
Tegen het huis aan ligt voor elk van de twee ramen een vak met rozen, omrand door buxus. Dit tuingedeelte, dat deels een zakelijk karakter heeft, omdat klanten hierlangs naar het kantoor lopen, is aan twee zijden afgebakend door een haag van hulst van 1,50 m hoog. Tussen de twee rozenvakken in staat nog een strak geschoren haagblok van dwerghulst van 0,60 m.
 
De voortuin wordt aan de straatkant begrensd door een beukenhaag van 1,80/2,00 m hoog, wat voor een hoge mate van privacy zorgt. Doordat de haag in het midden naar binnen buigt ontstaat een uitnodigend gebaar, en wordt de entree geen ‘gat in de heg’.
De boompjes in de vier plantvakken zorgen voor een intieme sfeer.
 
In het midden ligt een langwerpige vijver met eromheen een opstaande gemetselde rand. Bij het binnenkomen kun je niet rechtdoor lopen: je moet een wandeling door de tuin maken om bij de voordeur te komen. Een bankje in de beplanting aan de rechterkant nodigt uit om rustig in de avondzon van de tuin te genieten.
 
Tussen entree en zijtuin staat een beukenhaag, waar tussendoor je via een hekje in een bamboetuin komt. Hier is een groot contrast gecreëerd van strak geknipte buxusbollen met daarachter los uitgroeiende bamboes. Nog eens tussen twee hagen door en je komt in de achtertuin.
 
In de achtertuin is gewerkt met schuine lijnen, evenwijdig aan en loodrecht op de schutting. Door gebruik te maken van schuine lijnen lijkt dit tuindeel groter. Tegen de garage van de buren ligt een groot terras. De twee bolacacia’s konden blijven staan. De garage en de schutting zijn geheel begroeid met klimop, clematis en kamperfoelie, zodat deze aan het zicht worden onttrokken en er groene wanden ontstaan.
 
In het holletje van strak geschoren taxus is plek voor een kunstwerk. Bij het kantoor komt een ‘terrasje’ met een verbindingspad naar de rest van de achtertuin. Het begin van dit pad wordt gemarkeerd door twee taxusblokken.
 
 
Aanleg 
De tuin is voor het overgrote deel door een hovenier aangelegd; de beplanting is door de bewoners zelf uitgezocht en aangeplant.